LAZANYA, BİR ŞEY, BİR ŞEYLER …


Screenshot_2016-08-04-18-24-02-1

Aklımıza ansızın bir şey gelir ama o şey asla yalnız gelmez, şeyler ordusu ile birlikte gelir. Biz içinden seçer, bir şeyi dile getirir, kalan şeyleri içimizde öğütür, hazım ederiz, ya da edemeyiz keyfimize kalmış bi şi değildir, direkt ruh halimizle ilgilidir. Aslında ruh halimiz aklımızı işgal eden şeylerin savaşıdır. Gündüzleri aklımıza gelen, geceleri uykuda aklımıza getirtilen şeyler oyalar bizi, bazen içinden çıkamayız, anlatmak, paylaşmak isteriz. O da çözüm sayılmaz, doğru yer, doğru zaman, doğru insan, üçü bir arada hızlı hazır kahve gibi olmaz, zaten kahveyi tanıyıp bilenler için o paketlerin tadı olmaz. Böyle böyle geçer günler, şeyler bizi ezdiğinde kendimizi en iyi bildiğimiz bir şeyle oyalarız. Bazen zor olanı seçer, bazen kolaya kaçar, bir ferahlama yöntemi illa ki olur.

Benim tercihim mutfaktan yana, bu sabah aklıma hava durumu ile ilgili Lazanya yapmak geldi. Biraz daha serin bi gün belki de yağmur dediler ama şu saat oldu bir fark göremedim.Malum hem zahmetli, çok bulaşık çıkarır, hem de fırın yakmak gerekli. Kavrulmuş kıyma dolapta var idi, Lazanya da var, hatta havuç ve de mantar. Rendelenmiş havuçları soteledim, içine silinmiş ,ince doğranmış mantarları ilave ettim, sonra da kıyma ile bir iki çevirdim. Birinci eleman tamam, salçalı su, beşamal sos, rende kaşar sırasını bekliyor. İtalyan milletine de yemeğine de hep kendimi yakın hissetmişimdir, daha bi Roma yapma imkanım olmadı ama umutluyum, hatta ben görmeden Venedik batmaz, Pompei tekrar küle bulanmaz diye umuyorum. Şimdilik İtalyan artisler, italyan yemekler, Cannes Film Festivali takipi ile durumu idare ediyorum. İlk lazanyamı yeni evli iken yaptım, kocam tarif etti. hatta ilk borcamım olan üstünde “Made in France” yazan kabım hala duruyor da miktar olarak artık yeterli değil. Çoğu içine mantar ve havuç koymaz, bazen havuç koyar ama genelde mantar olmaz. Neyse ben koydum oldu. Gayet lezzetli ve tek başına doyurucu. Bir kapta su ile salça kaynattım, bir tepsiye kaşar rendeledim. Bir başka kapta beşamel sos kaynattım, ölçülerim yok, el terazi göz kantar benimki. Bir kez ölçülü yaparım, hatta bazılarının ölçüsünü yerken anlarım. Eeee kendimi işime veriyorum, seviyorum mutfağı.

20160804_120256

Bir yandan da ilk lazanyayı hiç unutmamışım, sofraya kadar hatırladım, ama ikinci, üçüncü ile ilgili hiç anım yok dermişim. Belki de tekrarları önemsemiyorum, gerçi tekrarlarda yeni ayrıntılar  var,  daha sonraları beşamel sosu daha sulu pişirmeye başladım. İlk başta haşlanan lazanyalar vardı, şimdi kuru döşeniyor ama harcı sulu tutmak ve fırına koymadan biraz bekletmek lazım, pişince de hemen kesmemek gerek, kendine gelmesini beklemliyiz. Her şeyin bi bekleme süresi var zaten. Beklemek ne tükenmez bi eylem. Her yerde karşımıza çıkıyor, hepimizin ortak noktası ise beklediğimiz “Güzel Günler” Bana kalsa bu günler arada gelip geçiyor, farkına sonradan varıyoruz, yoksa bi güzel gün paketi yok. Borcamın dibini tereyağı ile yağladım, üstüne bir sıra lazanya dizdim, biraz salçalı su, sonra iç harcı, onun üstüne beşamel ve kaşar, sonra bir sıra daha üç kere yaptım bu işlemi en üstüne sadece salçalı su, beşamel sos ve kaşar rendesi koydum.

20160804_122220

20160804_123454

Çok amaçlı bir yemek ; sebze, et, hamur, yağ, peynir içi dopdolu, yanına salata, üstüne kavun oldu bitti, bu arada beklenen yağmur gelmedi, hava da hiç serinlemedi, nem oranı orantısız olarak artıyor. Bu nem oranı ile ilk New York yazında karşılaştım ben. O zamana kadar İstanbul böyle olmaz idi. Tee 27 sene evvel, bir yanı orman bir yanı deniz olan Long Island’da yaz öğleden sonralarında yağan yağmurlar asfalttan dumanlar çıkmasına sebep olurdu, tüm camlar kapalı, tüm evler klimalı olunca o buhar gidecek yer bulamadığından tekrar yağmur olurdu, ben de ilk çocuğa hamile, üstümde fazladan bir 25 kilo, eller ayaklar tombul tombul, gece uykusu haram, ama beslenme tam gaz, kocamın arkadaşları bile taşıyor, parola “Ver Haydar’a yesin” O zaman burada daha ultrason yok, bebek erkek olacak dedik de ona inanmadılar, tatlıya düşkünlüğümden karnımın sivriliğinden bildiler. Bir tek araba ile dolaşan bi Türk Bakkalı var, Tamek Reçeller alıyoruz ve eşimin bi tane de çok yiyen bekar arkadaşı var, o gelince yatağın altına saklıyorum reçeli, yeminlen, böyle de bi çirkef yaptı beni nem oranı ve hamilelik. Aaaaay bir kerede kadayıf yaptık, kocaman bir dilimin üstüne bastım krem şantiyi, yanına da yarım kiloluk bir bardakla süt, sabah kahvaltısı yaptım. Yaaaaa işte o zamanki Turnalar şimdi tırmalıyor. Tıp dilinde biz buna kötü beslenme alışkanlığı diyoruz. Amaaaaan iyi ki de kötü beslenmişim, canım istediklerini yemişim. Malum insan canının her istediğini yapamayınca en azından canının istediğini yiyor. Güzel beslenince oğlan da turp gibi oldu maşallah, yedi aylık iken ayaklandı, yavrucak kalsiyum deposu. Aaaaah geçmiş günler mi güzel, gelecekler de saklı güzellikler mi var bilemedim. Bildiğim Lazanya yaparken ülkeler arası, zamanı geriye sarıp gittim geldim. Tabii ki de şeylerin içinden seçim yaptım. Daha yazmadığım o kadar çok şey var ki. Bu şeylerin kafada bi süzgeci var, yüzleşmediğimiz şeylerin yüzünden çektiğimiz çileler, derkeeeen çocukluğuna inemeyenleri kast ettim. Orada kapalı kalanların davranışlarda bir açıklaması var gerçi de gördüklerini anlatamıyorsun, anlatamıyorsun, anlaşılamıyorsun, sonra da girip mutfağa yemek yapıyorsun, Artık akşam bi tartışma programına bakarken yeriz. Soruyu anlamayan, ya da anlamazdan gelip istediklerini anlatan kifayesizler boğazımıza dizerler. Çok kültürlüyüz tüm toplum, nitelikli program seyir ediyor, o diziler, saç baş yolduran yarışmalar uzaylılar için. Sonuç da Yalan Dünya di mi ama ???

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: